“ខ្ញុំមានទំនុកចិត្តអំពីអ្វីដែលយើងកំពុងធ្វើឥឡូវនេះ។ យើងកំពុងរីកចម្រើនតាមវិធីត្រឹមត្រូវ”
អ្នកស្រី ទៀន កើតនៅតំបន់មេគង្គ ដែលគាត់រស់នៅជាមួយនឹងជីដូន។ បច្ចុប្បន្ននេះ គាត់រស់នៅទីក្រុងហូជីមិញ និងជាកសិករដំបូងក្នុងគ្រួសារ។ ការិយាល័យ De Heus ស្ថិតនៅត្រឹមតែ ១០ នាទីពីផ្ទះរបស់គាត់ប៉ុណ្ណោះ។ ទោះយ៉ាងណាក៏ដោយ កសិដ្ឋានរបស់គាត់ស្ថិតនៅចម្ងាយពីទីក្រុង (៤៥ គីឡូម៉ែត្រ) ដែលគាត់ធ្វើដំណើរទៅមករៀងរាល់ថ្ងៃ។ “កសិករច្រើនរស់នៅជិតកសិដ្ឋានរបស់ពួកគេនៅជនបទ,” គាត់បាននិយាយ។ ប៉ុន្តែអ្នកស្រី ទៀន ចូលចិត្តភាពអ៊ូអរ និងចលាចលនៃទីក្រុង។
ពីអ្នកនាំចេញទៅកសិករ
“ខ្ញុំតែងតែចង់មានកសិដ្ឋានតូចមួយ។ ប៉ុន្តែមិត្តរបស់ខ្ញុំ - ដែលធ្វើការឱ្យក្រុមហ៊ុនកសិកម្មធំមួយនៅវៀតណាម - បានជំរុញឱ្យខ្ញុំចាប់ផ្តើមកសិដ្ឋានមាន់សាច់សផ្ទាល់ខ្លួន។ មុនពេលនេះ ខ្ញុំមានអាជីវកម្មនាំចេញគ្រឿងសង្ហារឹមផ្ទាល់ខ្លួន។ មួយថ្ងៃ ខ្ញុំសម្រេចចិត្តបិទការិយាល័យរបស់ខ្ញុំនៅសៃហ្គុន និងចាប់ផ្តើមកសិដ្ឋាន។ នៅឆ្នាំ 2007 ខ្ញុំចាប់ផ្តើមដោយគ្មានអ្វីទាំងអស់ គ្រាន់តែមានវាលមួយដែលមានដើមឈើមួយចំនួន។”
ពី 30,000 ទៅ 100,000 កូនមាន់
“នៅពេលដែលខ្ញុំចាប់ផ្តើមអាជីវកម្ម ខ្ញុំនៅក្មេង និងមិនមានលុយច្រើនទេ។ ខ្ញុំចាប់ផ្តើមត្រឹមតែ 30,000 កូនមាន់ ប៉ុន្តែខ្ញុំត្រូវលក់ដីរបស់ខ្ញុំ។ ចំណែកលុយដែលខ្វះ ខ្ញុំខ្ចីពីធនាគារ។ ហើយតិចតួច ខ្ញុំបានសាងសង់អាជីវកម្ម។ ខ្ញុំបានព្រួយបារម្ភច្រើនក្នុងរយៈពេល 2 ឆ្នាំដំបូង។ ខ្ញុំបានធ្វើការនៅលើកសិដ្ឋានជាមួយបងប្អូន និងនិយោជិតម្នាក់ ហើយខ្ញុំមានបន្ទប់មួយនៅទីនោះដែលខ្ញុំអាចស្នាក់នៅ។ យើងមានសំណាង - មាន់ធ្វើបានល្អ និងមានសុខភាពល្អ។ ក្នុងរយៈពេល 6 ខែ ខ្ញុំបានបង្កើនទៅ 60,000 កូនមាន់។ បន្ទាប់មក ខ្ញុំបានរុះរើអ្វីគ្រប់យ៉ាង និងសាងសង់កសិដ្ឋានថ្មីដែលអាចផ្ទុកបាន 100,000 កូនមាន់។ ហើយនោះគឺនៅក្នុងឆ្នាំទី 5 របស់ខ្ញុំ!”
ការផ្លាស់ប្តូរទៅ De Heus
អ្នកស្រី ទៀន បានធ្វើការជាមួយ De Heus ចាប់តាំងពីឆ្នាំ 2017។ “មិត្តល្អបំផុតរបស់ខ្ញុំក៏បានណែនាំខ្ញុំទៅកាន់ De Heus ផងដែរ។ គាត់តែងតែមានសេចក្តីសោមនស្សរីករាយជាមួយដៃគូរបស់គាត់ជាមួយក្រុមហ៊ុន។ នៅពេលនោះ ខ្ញុំបានធ្វើការជាមួយក្រុមហ៊ុនម៉ាឡេស៊ីមួយរយៈពេល 10 ឆ្នាំ ប៉ុន្តែខ្ញុំសម្រេចចិត្តមកនិយាយជាមួយ De Heus និងមើលថាតើពួកគេធ្វើការយ៉ាងដូចម្តេច។ De Heus យកវិធីសាស្រ្តត្រង់ៗ ហើយខ្ញុំមានអារម្មណ៍ថាខ្ញុំអាចទុកចិត្តពួកគេបាន។ ដូច្នេះ ខ្ញុំសម្រេចចិត្តផ្លាស់ប្តូរ។”
វិធីសាស្រ្តធ្វើការថ្មី
“De Heus ធ្វើការដោយវិធីផ្សេងគ្នា។ មិនត្រឹមតែសម្រាប់ខ្ញុំប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែសម្រាប់កសិករទាំងអស់នៅទីនេះក្នុងប្រទេសវៀតណាម។ ប្រព័ន្ធនេះដំណើរការខុសគ្នា។ អតិថិជនជប៉ុនរបស់យើងម្នាក់មានភាពតឹងរឹងខ្លាំង ដូច្នេះយើងត្រូវការប្រព័ន្ធ និងកម្មវិធីសម្រាប់របៀបថែទាំសត្វរបស់យើង - របៀបអនុវត្តនិងគ្រប់គ្រងការប្រើប្រាស់ថ្នាំកំចាត់មេរោគ។ ខ្ញុំចូលចិត្តផ្នែកបច្ចេកទេស ជាពិសេសទាក់ទងនឹងសុខុមាលភាពសត្វ។ នេះគឺជាអ្វីដែលខ្ញុំចូលចិត្តផ្តោតលើ។ ព្រោះក្រុមហ៊ុនជាច្រើននៅតែធ្វើអ្វីដែលខ្ញុំធ្វើមក ១០ ឆ្នាំមុន។ ខ្ញុំគិតថាវាសំខាន់ណាស់ក្នុងការកែលម្អសុខភាពមាន់ និងកាត់បន្ថយការប្រើប្រាស់ថ្នាំកំចាត់មេរោគ។ ដូច្នេះ មានហេតុផលជាច្រើនដែលខ្ញុំចាប់ផ្តើមធ្វើការជាមួយ De Heus។”
បំពេញតាមតម្រូវការ
“ក្នុងរយៈពេលប្រាំខែដំបូងនៃការធ្វើការជាមួយ De Heus វាត្រូវការពេលខ្លះដើម្បីស្គាល់វិធីសាស្រ្តថ្មី។ យើងត្រូវការផ្លាស់ប្តូរអ្វីមួយចំនួនដែលយើងធ្វើ។ គ្រូពេទ្យសត្វបានជួយយើងជាមួយនឹងធាតុមួយចំនួន។ វាមិនពិបាកទេ យើងគ្រាន់តែត្រូវធ្វើតាមការណែនាំ។ ផ្នែកដែលពិបាកបំផុតគឺការផ្តោតអារម្មណ៍ និងការមានភាពស្មោះត្រង់។ យើងត្រូវការផ្លាស់ប្តូរប្រភេទថ្នាំរបស់យើង។ វាងាយស្រួលណាស់ក្នុងវិធីមួយ – De Heus និងអតិថិជនជប៉ុនរបស់យើងបានពិនិត្យគុណភាពរបស់យើង។ ប្រសិនបើវាមិនបានបំពេញតាមបញ្ជីត្រួតពិនិត្យរបស់ពួកគេ វានឹងត្រូវបញ្ឈប់ទាំងស្រុង។”